Abychom vařili moderně, chutně a zdravě, potřebujeme kvalitní suroviny, moderní vybavení, a co ještě? A dobré světlo přece!
Bez kvalitního, nezkreslujícího světla nepoznáme, zda jsou upravované suroviny čerstvé. Nerozeznáme počínající vadnutí zeleniny a ovoce a také nejsme schopni včas rozeznat třeba počínající plesnivění pečiva.
Kuchyně je z hlediska osvětlení velice specifickým místem. To proto, že v ní potřebujeme osvětlený celkový prostor jako takový. K tomu potřebujeme mít osvětlené pracovní plochy. Rovněž potřebujeme dobře vidět i do hrnců na sporáku. Pokud chceme luxusnější kuchyni, musíme počítat i s osvětlením odkládacích ploch a skříní.
střešní okno v kuchyni
V dnešní době, kdy je na vzestupu obliba světelných zdrojů v podobě LED systémů, není problém osvítit v podstatě jakékoliv místo. LED žárovičky a pásky mají tak nízkou spotřebu, že na jejich množství není důvod šetřit.
Při každém typu osvětlení musíme zvážit jeho intenzitu. Ve skříňkách nám zcela postačí slabé světlo, jehož úkolem bude osvětlit prostory hluboko v útrobách skříně. Úplně nám stačí, že rozeznáme, že tam vzadu není cukr, ale mouka, a že budeme vědět kam sáhnout pro pánev Wok.
Jiné to bude při pohledu do hrnce na sporáku. Při vaření z těchto hrnců stoupá hodně páry. Potřebujeme tedy speciální světlo, které ono parou prostoupí a osvítí nám klokotající obsah hrnce. Opět nepotřebujeme ale nějaký silný reflektor. Jde o to, rozpoznat barvu připravovaného pokrmu, jeho stav, jestli se nám třeba nevytvořily hrudky, nebo jestli lžíce, kterou chceme pokrm ochutnat je už zanořena.
Celkové osvětlení kuchyně nám má umožnit bezpečný pohyb po kuchyni. Nemá být ponuré ani intimní. Má mít tak akorátní intenzitu, která umožní rozeznat detaily na protější straně kuchyně. To když se rozhlížíme, kde máme uloženy nože či zavěšeny sběračky.
banány v kuchyni
Jiné je to s pracovní plochou. Ta má být osvětlena velice dobře. Teplota světla, která je použita na tento typ osvětlení se má co nejvíce blížit teplotě běžného denního světla. Zamezíte tak zkreslení barev potravin a přehlednutí případného nastupujícího uvadání. A samozřejmě dobrým osvětlením zvýšíme bezpečnost práce.
Světla v kuchyni není nikdy dost. Tvoří pohodu při práci a podporuje radost z vaření.