Pojem BIO je neustále diskutovaným tématem, o kterém slyšel snad každý. Proč je ale tak vyzvedáván a co to vlastně znamená? Podívejme se společně na tuto tématiku, abychom zjistili, co je na ní tak úžasného.
Veškeré bio potraviny musí splňovat určitá kritéria, díky kterým je zaručena kvalita zpracování a původ potravin. Musí mít tedy vystavený certifikát. Aby se produkt mohl označovat, jako BIO je třeba, aby prošel systémem různých přírodních postupů týkajících se například výroby, pěstování, zpracování a ošeření. Celý postup se může týkat pěstování rostlin, zemědělských zvířat, výrobě alkoholu, cigaret, cereálií a dalšího. Z toho tedy jednoznačně vyplývá, že toto označení neznamená vždy, že se jedná o zdravý produkt.
srdce z melounu.jpg
Výsledkem jsou kvalitnější, ekologičtější potraviny, které vedou k lepšímu životnímu prostředí a také lepšímu životu zvířat. Navíc obsahují méně dusičnanů, pesticidů, herbicidů a dalších, než potraviny klasické. Jsou kvalitnější, chutnější, zdravotně nezávadné a obsahují vyšší obsah minerálních látek a vitamínů. Chuť bývá lepší a neobsahují konzervanty, umělá barviva, stabilizátory.  
zelenina na prkně.jpg
Zvířata chovaná na ekologických biofarmách mají k dispozici volné výběhy, je o ně více pečováno, nežijí ve stresu, nejsou jim podávány hormony nebo antibiotika a díky tomu všemu se zdravěji vyvíjí. Zvířata jsou krmena pouze krmivem s certifikátem bio a celkové krmení je neustále kontrolováno.
Podobně tomu je při pěstování rostlin. Pozemky na kterých rostou, musí být kontrolovány, zda se na nich nepoužívá chemie. V blízkosti nesmí být žádná geneticky modifikovaná plodina. Biozemědělci nechávají například navštěvovat jejich pozemky ptáky, kteří pole zbavují škůdců a tím ho chrání, čímž se podílí na ekologické funkci krajiny.
Celkově nám přináší bioživot dává možnost, jak se stát trochu více ekologicky přátelskými lidmi žijícími o něco zdravěji a kteří když si nemusí lámat hlavu na tím, kolik chemikálií snědli, když si dávali na snídani müsli s mlékem.